در این جلسه و جلسات بعد به ادامه مبحث Microbial Limit Test میپردازیم که منظور از آن آزمایشاتی است که برای کنترل فرآوردههای غیر استریل صورت میگیرد. اما ابتدا بهتر است با اهمیت آلودگی میکروبی آشنا شویم.
اهمیت توجه به آلودگی میکروبی
در بین سالهای 1959 تا 1979 تحقیقی انجام شد که در آن فرآوردههای دارویی را به چند دسته مائی، ژلی، روغنی، خشک و اسپریت (حاوی الکل) تقسیم کردند و درصد آلودگی آنها را بررسی کردند. نتایج بدین صوت بود:
مائی 35% ژلی 34% روغنی26% خشک 33% اسپریت 3%
از آنجایی که ممکن بود همه فرآوردههای الوده مشکلزا نباشند، فرآوردههای با count میکروبی بالا (بیشتر از 105 را انتخاب کردند و در نتیجه نتایج به صورت زیر تغییر کرد:
مائی 22% ژلی 15% روغنی10% خشک 7% اسپریت 3%
نتیجهای که از این تحقیق گرفته شد این بود که میزان آلودگی میکروبی رابطه مستقیمی با میزان آب فرآورده دارد و هرچقدر فرآورده آب بیشتری دارد بیشتر مستعد آلودگی میکروبی میباشد و باید دقت بیشتری در نگهداری آن شود.
در ادامه این تحقیق آلودهکنندهها را شناسایی و جداسازی کردند که نتیجه آن به ترتیب زیر بود (از راست به چپ):
Pseudomonas aeroginosa، سایر Pseudomona ها، E.coli، S.aureus، Enterobacter spp، Klebsiella spp، Proteus spp
همانطور که مشخص است اکثر این باکتریها g(-) هستند که باکتریهای آبدوست میباشند.
در واقع بعد از این تحقیقات و رخ دادن چند اتفاق (مثل ایجاد بیماری عفونی یکسان در بیماران مصرفکننده قرصهای تیروئید در کشور سوئد) آزمایشات کنترل میکروبی به فارماکوپهها اضافه شد.
آلودگی میکروبی میتواند 2 خطر عمده ایجاد کند:
1- به خطر انداختن سلامتی مصرفکننده با ایجاد عفونت
2- فساد و ناپایداری فرآورده
این 2 خطر ممکن است با هم و یا تکتک رخ دهد که بروز هر یک به عوامل متفاوتی بستگی دارد.
فاکتورهای تأثیرگذار بر ریسک ایجاد عفونت در مصرف کننده:
نوع میکروارگانیسم آلوده کننده؛ که دو حالت دارد، یا میکروارگانیسم بیماریزاست و یا فرصتطلب. از پاتوژنها میتوان به سالمونلا یا کلستریدیوم اشاره کرد که با تعداد کم نیز قادر به ایجاد بیماری هستند ولی سودوموناسها به عنوان فرصتطلب شناخته میشوند.
دوز آلوده کننده؛ منظور از آن مقدار میکروبی است که در طی مصرف دارو وارد بدن میشود. مثلاًS.aureus که عمدتاً عفونتهای پوستی ایجاد میکند برای اینکه بتواند روی یک پوست سالم ایجاد عفونت کند به حداقل 106 باکتری نیازمند است در حالیکه برای ایجاد همان عفونت روی پوست ناسالم 102 باکتری کافی است.
مقاومت سیستم ایمنی بدن میزبان در برابر عامل عفونت؛ E.coli یا Salmonella که عمدتاً عفونتهای گوارشی ایجاد میکنند برای اینکه بتوانند در یک فرد سالم ایجاد عفونت کند به حداقل 107باکتری نیازمند است در حالیکه برای ایجاد همان عفونت در فرد ضعیف ناسالم 102 باکتری کافی است.
نحوه مصرف دارو (راه مصرف)؛ پرخطرترین راه مصرف برای انتقال میکروارگانیسم راه تزریقی است چونکه از تمامی سدها رد شده و وارد محیط استریل بدن شده است. بعد از آن به ترتیب فرآوردههای مخاطی، پوستی و خوراکی خطر دارند. خوراکی کمترین خطر را دارد چون میکروارگانیسم باید با اسید معده، آنزیمها و ... روبرو شود.
آلودگی میکروبی میتواند با ترشح یک سری آنزیم و مصرف مواد درون فرآورده به عنوان منبع غذایی تأثیرات متفاوتی بر فرآورده بگذارد مثل:
تخریب مواد مؤثره
تخریب مواد افزودنی؛ مثل امولسیفایرها که ممکن است سبب جدا شدن آب و روغن فرآورده شود.
تخریب مواد نگهدارنده؛ برخی از مواد نگهدارنده به pH حساس هستند و میکروارگانیسمها با فعالیت متابولیک خود میتوانند سبب تغییر pH شوند علاوه بر این بعضی میکروارگانیسمها با ایجاد تغییراتی در خود از مواد نگهدارنده که خاصیت آنتیبیوتیکی دارند به عنوان ماده غذایی استفاده میکنند! این موضوع در مورد ساولن بسیار شایع است چون در طیف اثر خود gap دارد.
تغییر pH یا تخمیر؛ یکی از نشانههای آن ایجاد بوی ترش و اسید آلی است.
* در فرآوردههایی مثل کرم در اعماق ظرف حالت بیهوازی ایجاد میشود که سبب رشد میکروارگانیسمهای بیهوازی و تخمیر و تولید اسید آلی توسط آنها میشود. امروزه کارخانههای معتبر به این فرآوردهها مواد معطر نمیزنند تا در صورت بروز این اتفاق بوی ترش به راحتی قابل استشمام باشد و مصرفکننده فرآورده آلوده را مصرف نکند.
تغییر رنگ و بو؛ به علت واکنشهایی مثل اکسیداسیون و احیا است که میکروارگانیسمها در طی روندهای متابولیک خود باعث آنها میشوند.
یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه کرد این است که آلودگی میکروبی یک فرآیند Static نیست بلکهDynamic و پویا میباشد.
برای درک بهتر جمله بالا بهتر است با مفهوم Water Activity (Aw) آشنا شوید.
AW نشاندهنده مقدار آب آزاد (قابل استفاده) است و با Water Content یا محتوای آب متفاوت است چون محتوای آب نشانه میزان کل آبی است که در فرآورده وجود دارد. هر چه فرآورده مولکولهای هیدروفیل و جاذب آب بیشتری مثل نمکها و قندها داشته باشد مقدار آب آزاد و در دسترس آن و در نتیجه AW کاهش مییابد.
* میکروارگانیسمها توانایی استفاده از آب باند شده را ندارند و فقط میتوانند از آب آزاد استفاده کنند.
اگر 2 فرآورده با Water Content یکسان را در نظر بگیرد که یکی حاوی مقداری قند است ولی دیگری مولکول هیدروفیل خاصی ندارد، فرآورده حاوی قند AW کمتری دارد. هر چه AW فرآورده کمتر باشد، فشار بخار آن نیز کمتر است. از همین موضوع برای بدست آوردن AW استفاده میشود.
بیشترین مقداری که میتواند برای این رابطه بدست آید، یک است؛ معمولاً اگر فرآورده AW بین 6/0 تا 75/0 داشته باشد به عنوان یک فرآورده خشک (Low Water Activity) شناخته میشود و آب آزاد کافی برای رشد میکروارگانیسمها را ندارد. ابلته کم کردن AW تا این حدود کار آسانی نیست.
در شرایط خشک (اسموتیک)، قارچها (مخمر و کپک) قابلیت رشد دارند. پس از رشد مخمرها، مخمرها برای رشد قند فرآورده را مصرف میکنند و در نتیجه آب آزاد فرآورده افزایش پیدا میکند و شرایط رشد برای باکتریهایg(+) فراهم میشود که بر اثر مصرف بیشتر مواد غذایی توسط آنها باز هم AW افزایش پیدا کرده و شرایط برای رشد باکتریهای g(-) مهیا میشود. به همین دلیل است که گفته میشود آلودگی میکروبی یک فرآیند دینامیک است.
پس از اینکه اهمیت و خطرات آلودگی میکروبی مشخص شد، یک سری استانداردها و روشها برای آلودگی میکروبی وارد فارماکوپهها شد.
فرآوردههای دارویی از نظر آلودگی میکروبی به دو دسته عمده استریل (سترون) و غیر استریل تقسیم میشوند. آزمایشات و استادنداردهای فرآوردههای استریل در مبحث sterility مطرح خواهد شد ولی در مورد فرآوردههای غیر استریل در مبحث Microbial Limit Test یا محدودیتهای میکروبی باید صحبت کرد.
Microbial Limit Test
فرآوردههای غیر استریل شامل فرآوردههای خوراکی، موضعی، پوستی و اکثر فرآوردههای Nasal میباشد.
آلودگی میکروبی یک فرآورده غیر استریل را باید از 2 جنبه (یکی از این دو یا هر دو) بررسی کرد:
1- Total Viable Count (TVC) (شمارش کلی میکروارگانیسمهای زنده) که البته در اکثر موارد دارویی منظور از آن شمارش کلی میکروارگانیسمهای هوازی زنده (Total Aerobic Viable Count (TAVC)) است چون در فرآوردههای دارویی خیلی با میکروارگانیسمهای بیهوازی سر و کار نداریم. این شمارش خود مجموعه 2 شمارش TBC (شمارش کلی باکتریهای زنده) و TYMC (شمارش کلی مخمرها و کپکهای زنده) میباشد (TAVC = TBC + TYMC). واحد این شمارش است.
2- در کنار وجود یک حد (limit) برای تعداد میکروارگانیسمها، عدم وجود بعضی میکروارگانیسمهای ویژه (در اینجا میکروارگانیسمهای پاتوژن) باید اثبات شود.
حد مجاز برای وجود میکروارگانیسم (total limit count) را نوع فرآورده و قانونگذار (کشور تابعه) مشخص میکند که به صورت normal بین 100 تا 1000 است. در ایران برای فرآوردههای سنتتیک این حد را 100 تعریف کردهاند که 10% این تعداد میتواند کپک یا مخمر باشد.
برای فرآوردههای گیاهی این حد متفاوت است که در جلسه بعدی توضیح داده خواهد شد.
نکته قابل ذکر این است که آزمایشگاه کنترل میکروبی جزء آزمایشگاههای روتین در کنترل کیفیت صنایع دارویی به حساب میآید و آزمایشات Microbial Limit Test روی هر batch تولید شده باید صورت گیرد.
در ایران وجود 5 میکروارگانیسم به طور کلی برای تمامی فرآوردههای غیر استریل ممنوع و غیر مجاز است:
E.coli, S.aureus, P.aeroginosa, Salmonella spp, Candida albicans
وجود کاندیدا در این لیست، مختص ایران است و در بسیاری کشورها در این دسته قرار نمیگیرد.
در سایر کشورها این میکروارگانیسمها بر اساس پارامترهایی مشخص میشود و مثل ایران همیشه این 5 میکروارگانیسم نیست و تغییر میکند؛ این پارامترها عبارتند از:
- منشأ مواد اولیه؛ فرآوردههای با منشأ طبیعی (گیاه، خاک و ...) مستعد آلودگی با Salmonella sppهستند پس بررسی عدم وجود Salmonella spp در این فرآوردهها الزامی است و باید بررسی شود.
- راه مصرف فرآورده؛ برای فرآوردههای خوراکی عدم وجود E.coli حتماً باید بررسی شود. در مورد فرآوردههای موضعی S.aureus, P.aeroginosa نباید وجود داشته باشند و در فرآوردههای واژینال و رکتال وجود مخمرها و کپکها ممنوع است.
- جمعیت هدف فرآورده؛ در مورد فرآوردههایی که برای افراد خاص مثل افراد تحت شیمیدرمانی یا نوزادان (به طور کلی افراد با نقص سیستم ایمنی) حساسیت بالا میرود و وجود میکروارگانیسمهای سادهای مثل باسیلوسها که در هوا وجود دارند نیز باید بررسی گردد.
FDA یک سری از میکروارگانیسمها را Indicator مینامد و آنها را به 3 دسته تقسیم میکند:
1- Harmful؛ خود میکروارگانیسم یا toxin آنها حتماً موجب بیماری یا عفونت میشود. میکروارگانیسمهای شایع این دسته Salmonella spp و clostridium spp هستند که به اینها Essential pathogen هم گفته میشود.
2- Objectionable (قابل اعتراض)؛ این میکروارگانیسمها در بعضی شرایط ایجاد بیماری میکنند و یا در بعضی شرایط موجب فساد فرآورده میشوند. از جمله این میکروارگانیسمها میتوان به P.putida اشاره کرد.
3- Opportunistic؛ در افراد با نقص سیستم ایمنی مشکلزا هستند. در این دسته افراد حتی میکروفلور مفید هم میتواند مشکلزا باشد در نتیجه این دسته شامل بسیاری از میکروارگانیسمها میشود.
آلودگیهای میکروبی را در صنایع داروسازی (Microbial Spoilage of Pharmaceutical Products) به چند مرحله تقسیم میکنند.
1- Primary Contamination
آلودگیهای اولیه به علت آلودگی مواد اولیه (Raw Material) اتفاق میافتد و سبب آلودگی فرآورده میشود. از این مواد اولیه میتوان به چند مورد مهمتر اشاره کرد:
- آب؛ برای تولید، فرمولاسیون، شستشو و ... استفاده میشود.
- محلولهایی که در شرایط خوبی تهیه نشدهاند و محافظت ضد میکروبی برای آنها صورت نگرفته مثل عرق نعنا که حتی خودش اثر ضد قارچی دارد.
* آب و محلولهای مائی معمولاً با g(-)ها مثل سودوموناس آلوده میشوند.
- حلالهای آلی و الکلها میتواند با اسپور باکتریها آلوده شود.
- پودرهای خشک و مواد بستهبندی میتواند با اسپور باکتریهای g(+) و کپکها آلوده باشد.
2- Production Contamination
آلودگی در محیط تولید که در آن وسایلی (facilities) که برای ساخت استفاده میشود بسیار مهم است و همچنین محیط که شامل در، دیوار، کف و هوای محیط میشود.
سطوح خشک با کوکسی و باسیل g(+) و اسپورها، سطوح مرطوب با باسیلهای g(-) و هوا با اسپور کپکها و باکتریها میتوانند آلوده باشند.
در یک مطالعه مشخص شد که میزان ریزش پوستههای بدن در حدود 10000 پوسته در هر دقیقه است! و میکروبها هم که به صورت سوار بر ذرات جابجا میشوند پس بر هرکدام از این پوستهها میکروفلور طبیعی بدن نیز سوار است به علاوه اگر فرد بیمار باشد، میکروبهای پاتوژن نیز بر پوسته سوار است. پس لباس مناسب افراد در محیط کا ر بسیار بر بار میکروبی فرآورده مؤثر خواهد بود.
3- Secondary Contamination
در آلودگی ثانویه فرآورده در حین مصرف آلوده میشود.
در طی آزمایشی یک فرآورده یکسان به تعدادی داروخانه در سطح شهر سفارش داده شد و آلودگی میکروبی آن در زمان تحویل گرفتن از داروخانه و همچنین پس از 2 هفته قرار داشتن در دمای محیط از نظر TVC وPathogen Count مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدین صورت بود که تمامی نمونهها پس از تحویل، TVCپایینتر از 100 داشتند که قابل قبول بود ولی پاتوژنها با این درصدها یافت شد:
E.coli 9%, S.aureus 77%, P.aeroginosa 4%, Candida albicans 45%
بعد از دو هفته حدود 36% نمونهها TVC بالای 100 داشتند که نشاندهنده قدرت تکثیر میکروبها در این فرآورده است. درصد پاتوژنها نیز افزایش پیدا کرده بود که در واقع به این دلیل بوده که در ابتدا آنقدر تعدادشان کم بوده که قابل شناسایی نبودهاند ولی پس از 2 هفته با تقسیمات تعدادشان زیاد شده و شناسایی شده بودند.
این نتیجه با توجه به این بدست آمد که این فرآوردهها پس از تحویل و بدون استفاده به TVC بالای حد مجاز رسیده بودند که نشان میدهد فرآوردههایی که در منزل مصرف میشوند وضع بسیار بدتری دارند و در واقع آلودگی آنها در حین مصرف افزایش مییابد در حالیکه در ابتدا TVC قابل قبولی داشتهاند.
از نکات بالا میتوان اینگونه نتیجه گرفت که فرآورده نیاز به یک نوع محافظ دارد تا جلوی رشد و افزایش تعداد میکروبها را بگیرد.
* نکات دیگری مثل طریقه مصرف و طریقه بستهبندی نیز بر بار میکروبی فرآورده تأثیرگذارند که در جلسات بعد به آنها خواهیم پرداخت.