ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
محیطهای کشت افتراقی تنها به باکتری های گرم منفی اجازه رشد را می دهند و از رشد باکتری گرم مثبت جلوگیری می کنند .
انواع محیط های افتراقی شامل :
. سیمون سیترات آگار
. رد بوراث
. EMB
. IMviC
. TSI
. اوره آز
محیط سیمون سیترات آگار :
این محیط یکی از محیط های افتراقی باکتری گرم منفی است و حاوی منبع کربن سیترات می باشد . رنگ محیط کشت سبز است . تهیه این کشت در لوله های آزمایش و به صورت کج انجام می شود . طرز کشت باکتری در این محیط به صورت زیر می باشد :
. ابتدا فیلدوپلاتین با سر گرد را استریل می کنیم و مقداری باکتری (سراشیا) از محیط کشت برمی داریم .
. فیلدوپلاتین را وارد محیط کشت سیمون سیترات آگار کرده و به صورت مارپیچی روی سطح محیط می کشیم (اسلنت) .
. سپس محیط کشت را به مدت 24 ساعت در حرارت 37 درجه سانتی گراد در انکوباتور قرار می دهیم و بعد نتایج را مشاهده می کنیم :
. اگر باکتری منبع کربن را مصرف نکند محیط سبز رنگ باقی می ماند .
. اگر باکتری منبع کربن را استفاده کند رنگ محیط آبی نفتی می شود .
نتایج و مشاهدات :
باکتری مورد نظر سراشیا بوده و در محیط سیمون سیترات آگار رشد کرده ودر اثر مصرف منبع کربن ایجاد رنگ آبی نفتی در محیط کرده است .
محیط رد بوراث :
این محیط نیز یک محیط افتراقی به شمار می آید که حاوی منبع قند (گلوکز) می باشد . محیط مایع وقرمز رنگ می باشد . در لوله دورهام تهیه می شود . طرز کشت باکتری در این محیط به شرح زیر می باشد :
. ابتدا فیلدوپلاتین با سر گرد را استریل می کنیم و مقداری باکتری از محیط کشت برمی داریم .
. فیلدوپلاتین را وارد محیط رد بوراث می کنیم و فیلدوپلاتین را تکان می دهیم تا باکتری ها در محیط آزاد شوند (تلقیحیی)
. لوله را به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی گراد در انکوباتور قرار داده و بعد نتایج را مشاهده می کنیم :
. اگر باکتری از منبع قند استفاده نکند محیط قرمز رنگ باقی می ماند .
. اگر باکتری از منبع قند استفاده کند :
. تولید اسید (محیط زرد رنگ)
. تولید اسید همراه با گاز(محیط زرد و مشاهده گاز در لوله )
نتایج و مشاهدات :
باکتری سراشیا قند موجود در محیط را تجزیه کرده و محیط را به رنگ زرد در آورده است .
محیط کشت EMB(آئوزین متیلن بلو) :
یک محیط انتخابی – افتراقی حاوی مواد زیر است :
· پروتئین
· بافر
· متیلن بلو
· ائوزین
· کربوهیدرات های سوکروز و لاکتوز
رنگ های ائوزین و متیلن بلو مانع از رشد باکتری های گرم مثبت شده و به باکتری های گرم منفی اجازه رشد می دهند . لاکتوز و ساکاروز منبع کربن اند و باکتری ها بر اساس توانایی تخمیر و عدم تخمیر لاکتوز از هم جدا می شوند . (ساکاروز منبع کربن برای باکتری هایی است که لاکتوز را تخمیر نمی کنند) .
لاکتوز مثبت ها کلنی تیره و لاکتوز منفی ها کلنی شفاف تولید می کنند .
MCA (مک کانکی آگار) :
این محیط ، یک محیط انتخابی – افتراقی است که سبب رشد انتروباکتریاسه و باکتری گرم منفی و افتراق لاکتوز + ها از لاکتوز – ها می شود . حاوی مواد زیر است :
· پروتئین
· نمک صفراوی
· کلرید سدیم
· لاکتوز
· کریستال ویوله
· قرمز خنثی
عمل انتخابی محیط مربوط است به کریستال ویوله و نمک صفراوی که مانع رشد گرم مثبت ها می شوند. آنها که لاکتوز مثبت اند به رنگ قرمز صورتی اند که ناشی از تولید اسید از تخمیر لاکتوز و جذب آن توسط نوترال رد و بدنبال آن تغییر رنگ معرف به قرمز می باشد. لاکتوز منفی ها کلنی بی رنگ ایجاد می کنند
محیط کشت IMviC :
. I : محیط SIM معرف ایندول
. Mvi : محیط های Mr و Vp
. C : سیمون سیترات آگار