علی عزلتی مقدم
علی عزلتی مقدم

علی عزلتی مقدم

بررسی اثر ضد باکتریایی سیرخام بر هلیکو باکترپیلوری در شرایط آزمایشگاهی

الف : عنوان پایان نامه :

فارسی

 

ب : نوع کار تحقیقاتی : بنیادیکاربردی

 

ت : پرسش اصلی تحقیق ) مساله تحقیق ( :

پیش بینی می شود سیر در ریشه کنی هلیکوباکتر و کاهش مقاومت به درمان چند دارویی تاثیر گذار است البته سیربه تنهایی اثر گذار نیست ولیدر صورتی که همراه سایر داروها مصرف شود اثر آن ها را افزایش می دهد.

 

بیان مساله ) تشریح ابعاد، حدود مساله، معرفی دقیق مساله (

   الف : عنوان پایان نامه :

فارسی

 

ب : نوع کار تحقیقاتی : بنیادیکاربردی

 

ت : پرسش اصلی تحقیق ) مساله تحقیق ( :

پیش بینی می شود سیر در ریشه کنی هلیکوباکتر و کاهش مقاومت به درمان چند دارویی تاثیر گذار است البته سیربه تنهایی اثر گذار نیست ولیدر صورتی که همراه سایر داروها مصرف شود اثر آن ها را افزایش می دهد.

 

بیان مساله ) تشریح ابعاد، حدود مساله، معرفی دقیق مساله (

 

انتروکوک ها باکتری های روده ای هستند که معمولا باعث عفونت در بیماران ضعیف از نظر سیستم ایمنی می شوند که این باکتری ها معمولا به بسیاری از آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند . از جمله این باکتری ها هلیکو باکترپیلوری است که باعث اختلالاتی مثل سوء هاضمه، گاستریت مزمن، زخم معده، زخم اثنی عشر و آدنوکارسینومای معده می شود.

از آن جایی که این باکتری امروزه شایع ترین عامل بیماری معده محسوب می شود و باعث سرطان معده می شود، درمان و ریشه کنی آن اهمیت زیادی دارد. برای درمان عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری از روش های درمان ترکیبی استفاده می شود اما درمان همیشه موفق نیست و باعث ریشه کنی عفونت نمی شودو یا گاهی نیز اثرات جانبی داروها مشاهده می شود.

هم اکنون بیش از نیمی از مردم دنیا به این باکتری آلوده هستند .

آمار مبتلایان به این میکروب در کشورهای جهان سوم وایران درصد بالاتری حدود 74 % از جمعیت بالای 35 سال در ایران را دارد و حدود 25-50 %افراد کشور های در حال توسعه هم به این باکتری مبتلا اند و هرچه سن بالاتر برود احتمال ابتلا بیشترهم می شود .

در حال حاضر برای از بین بردن هلیکو باکتر پیلوری از یک درمان 3 دارویی حاوی مترونیدازول ,  تتراسایکلین و بیسموت که خیلی پر هزینه هستند استفاده می شود و درمان 4 تایی هم وجود دارد که در این روش ها هلیکو باکتر پیلوری به راحتی در مقابل آنتی بیوتیک های مصرفی مقاوم می شوند

تداوم این آلودگی باعث بیماری های معده و زخم های معده است و باعث بروز بعضی از سرطان های گوارشی می شود ومهم ترین علت ایجاد سرطان معده است اما در همه افراد ایجاد سرطان نمی کند و در 15 % افرادی که به صورت طولانی مدت مبتلا هستند یک یا چند عارضه ایجاد می کند

در این مطالعه سعی می شود اثرعصاره  گیاه سیر روی کاهش طول درمان ,  بهبود اثر سایر داروها و کاهش مقاومت به آن ها بررسی گردد.در مطالعات قبلی این بررسی در فاز بالینی انجام شده بود که چون در آن متغیرهای  مخدوش کننده زیادی وجود داشت محقق را برآن داشت تا  این مطالعه را در شرایط آزمایشگاهی انجام دهد.

نتایج این مطالعه می تواند روش درمانی کمک کننده ای علاوه بر سایر داروها در درمان مبتلایان به هلیکو باکتر پیلوری برای پزشکان باشد.

بیان جنبه های مجهول و مبهم و متغیرهای مربوط به پرسشهای تحقیق ، منظور تحقیق

 

ردیف
 
نام متغیر

نقش متغیر

 مقیاس

 

 

واحد

 

 

ابزارسنجش

نوع رفتاربامتغیرمداخله گر

مستقل

وابسته

زمینه ای

مداخله گر

کمی

کیفی

نادیده گرفتن

ثبت کردن

حذف کردن

مشابه سازی کردن

 

1

میزان سیر

 

 

 

 

g

ترازو

 

 

 

 

2

نوع سوش هلیکو باکتر

 

 

 

 

 

تست آنتی بیوگرام

 

 

 

 

3

نوع سیر مورد مطالعه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

حرارت

 

 

 

 

 

دماسنج

 

 

 

5

 رطوبت

 

 

 

 

درصد

رطوبت سنج

 

 

 

6

تعداد باکتری کشت داده شده در هر پلیت

 

 

 

 

 

اسپکتروفوتومر

 

 

 

 

هلیکوباکترپیلوری: هلیکو باکترپیلوری است که باعث اختلالاتی مثل سوء هاضمه، گاستریت مزمن، زخم معده، زخم اثنی عشر و آدنوکارسینومای معده می شود .

از آن جایی که این باکتری امروزه شایع ترین عامل بیماری معده محسوب می شود و باعث سرطان معده می شود، درمان و ریشه کنی آن اهمیت زیادی دارد. 

سیر: گونه های مختلف این گیاه از قرنها قبل به عنوان ادویه و چاشنی غذایی و نیز بعنوان دارو در طب گیاهی در درمان انواع مختلف بیماریها استفاده میشده است. سیر از خواص آنتی بیوتیکی، ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، کاهنده قند خون و

محافظت کنندگی از سیستم قلبی- عروقی برخوردار است.

نوع مطالعه:

[] بررسی بیماران (case series) 

[] کارآزمایی بالینی (clinical trial)   

[] کیفی                                                            

[] بررسی مقطعی (cross sectional)

 []  علوم پایه (basic sciences)

[]  متاآنالیز (metaanalysis)    

[] مورد شاهدی (case control)

[] ساخت مواد، دارو، وسیله و ........         

[] مطالعات بوم‌شناختی (ecological)    

[]  هم گروهی (cohort)                        

[] راه اندازی یک روش یا سیستم علمی اجرایی  

[] مطالعة طولی یا تعیین بروز(longitudinal)   

[] هم گروهی گذشته نگر (retrospective cohort)   

[] روایی روشهای تشخیصی     

[] طراحی نرم افزار                             

[] مداخله ای (interventional) 

[] تحقیق در سیستم‌ سلامت (HSR)       

 

 

نتایج به دست آمده در داخل و خارج از کشور نظرهای علمی موجود درباره موضوع تحقیق :

سابقه علمی این طرح و  پژوهش‌های انجام شده در این زمینه در داخل و خارج کشور را بر اساس نام مطالعه و نتیجه ذکر نمایید.

بکائیان.م و بامری.ز مطالعه ای تحت عنوان (اثر ضد باکتریایی سیر در شرایط آزمایشگاهی بر روی انتروکوک های مقاوم ) انجام دادند .

هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره آبی سیر بر انتروکوک ها بود .

در این مطالعه مداخله ای تعداد 120 جدایه از انتروکوک شامل 70 جدایه مقاوم به چند دارو انتخاب شدند و حساسیت جدایه ها به آنتی بیوتیک های مختلف و عصاره سیر توسط روش انتشار از دیسک و رقیق سازی در آبگوشت سنجش گردید.

در این مطالعه قطر هاله عدم رشد نسبت به مطالعات پیشین مقداری کمتر بود چون محققین در این طرح از روش انتشار از دیسک استفاده نمودند ولی در مطالعه پیشین از روش انتشار از چاهک استفادهشده بود که هاله عدم رشد بزرگتر شد.

نتیجه آن بیانگر تاثیر بارز ضد انتروکوکی عصاره آبی سیر بود وموید کاربرد سیر در درمان گیاهی در زاهدان می باشد .(6)

مولانا.ز و شاهنده.ز مطالعه ای تحت عنوان (اثرسیر و عصاره آن بر ممانعت از رشد سودوموناس آئروژنوزا)انجام دادند.

هدف این مطالعه بررسی تاثیر سیر و عصاره آن بر روی باکتری سودوموناس انجام گردید .

دراین مطالعه بعد از تهیه سوش های استاندارد سودوموناس آئروژنوزا و بعد از آماده سازی قطعات تازه و منجمد و حرارت دیده سیر به وزن های مختلف 5/0 و 1 و 5/1 و 2 گرم و قرار دادن باکتری در محیط کشت مولر هینتون آگار و کشت آن و قرار دادن قطعات سیر بر روی آن و اتوگذاری مشاهده کردند که هاله عدم رشد در اطراف قطعات منجمد سیر به طرز مشهودی بزرگ تر بود ولی قطعات حرارت دیده کمترین تاثیر را روی سودوموناس داشت .

مقایسه تاثیر سیر منجمد بر روی سویه های مذکور بیانگر آن

است که قطعات مورد نظر اثر مهارکننده رشد داشته و با توجه به قطر

هاله ها روی سویه استاندارد، تأثیر آن واضح تر و بیشتر بوده است و

این موضوع بدلیل حفظ بهتر و طولانی تر خاصیت باکتریسیدال آلیسین در حرارتهای زیر صفر درجه سانتیگراد بوده و همچنین در

سیر منجمد در حین ذوب شدن، عصاره سیر، براحتی در محیط کشت پخش شده و اثر باکتریسیدال آن ظاهر گردد.(7)

قبه .م و همکاران مطالعه ای تحت عنوان (بررسی تاثیر مصرف سیر بر ریشه کنی عفونت هلیکوباکترپیلوری)در دانشگاه شهیدبهشتی تهران انجام دادند .

هدف این مطالعه تعیین اثرات مصرف سیر بر روی عفونت هلیکوباکترپیلوری بود .

دراین مطالعه که یک کارآزمایی بالینی شاهد دار بود تست اوره تنفسی و آندوسکوپی فوقانی و خون گیری از بیماران جهت اندازه گیری شاخص های التهابی انجام شد . نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که در دو گروه مورد و شاهد به مدت 8 هفته تحت نظر بود.

تست اوره تنفسی در ابتدای مطالعه برای تمام بیماران مثبت بود و در پایان مطالعه نتیجه حاصل از تست اوره در 87% بیماران گروه مورد و 73%بیماران گروه شاهد گزارش شده که نشان دهنده میزان بیشتر ریشه کنی عفونت در گروه مصرف کننده پودر سیر بود .

با توجه به یافته های این پژوهش مشخص می شود که پودر سیر می تواند در کنار تجویز آنتی بیوتیک به کاهش عفونت و ریشه کنی بیشتر این باکتری کمک کند .(8)

 

فرضیه

پیش بینی می شود سیر در ریشه کنی هلیکوباکتر و کاهش مقاومت به درمان چند دارویی تاثیر گذار است البته سیربه تنهایی اثر گذار نیست ولیدر صورتی که همراه سایر داروها مصرف شود اثر آن ها را افزایش می دهد

 

اهداف تحقیق

 

اهداف علمی

تعیین اثر ضد باکتریایی سیر در درمان هلیکوباکتر پیلوری در شرایط آزمایشگاهی

کاربردی

تعیین سوش خالص هلیکو باکتر پیلوری

تعیین میزان رطوبت محیط برای رشد کلنی

تعیین میزان سیر مورد استفاده برای اثر بهتر

تعیین تعدادباکتری در محیط کشت (colony counter)

 

جنبه نو آوری و جدید بودن تحقیق در چیست ؟

 چون این بیماری خیلی شایع است و در صورت تداوم ممکن است حتی باعث بروز سرطان هم شود درمان و ریشه کنی آن حائز اهمیت است .

دراین مطالعه می خواهیم اثرتنها واثر سینرژیسمی سیر با سایر دارو های مورد استفاده رادر محیط کشت مولر هینتون آگار روی هلیکو باکتر پیلوری مورد مطالعه قرار دهیم .

 

 

روش کار :

  در ابتدا سوش استاندارد لیوفیلیزه هلیکوباکتر پیلوریرا از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تهیه وبعد از مشخص نمودن تعداد باکتری به وسیله متد colony counting مراحل کشت میکروبی آن بر روی محیط مولر هینتون آگار انجام می شود.

درتمام مراحل کشت ازیک سوسپانسیون میکروبی (کشت میکروب در محیط کشت مایع) با غلظت وتعداد باکتری یکسان استفاده می شود وسپس برش های سیر باوزن های 5/0 و 1 و5/1 و 2 گرم از قسمت مرکزی غده سیر روی محیط کشت قرار داده میشود (برای هر وزن حدود 12 پلیت داریم که در 6 تای آن هاسیرها روی دیسک آنتی بیوتیک های مورد استفاده در درمان این بیماری قرارداده میشود تا اثر سینرژیسم آن با سایر داروها مشاهده گردد و 6 پلیت را هم به عنوان شاهد بدون سیر و 6تا را هم بدون سیر و آنتی بیوتیک قرار می دهیم و  سپس در اوون در یک دمای 37 درجه و رطوبت خاص قرار داده می شود تا بعد از رشد کلنی ها اثر سیر را روی باکتری مورد بررسی قرارگیرد .                              

الف : نوع روش تحقیق :

ب . روش گرد آوری اطلاعات ) میدانی ، کتابخانهای و غیره :( آزمایشگاهی

 

پ . ابزار گردآوری اطلاعات ) پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده ، آزمون، فیش ، جدول، نمونهبرداری ، تجهیزات آزمایشگاهی(

مشاهده []       

 

ت : روش تجزیه و تحلیل اطلاعات :

 

تجزیه وتحلیل داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزارSPSSوآزمونANOVAانجام خواهد شد.

-3) جدول زمانی مراحل اجرا و پیشرفت کار 

ردیف

فعالیت‌های اجرایی تحقیق به تفکیک

طول مدت

زمان اجرا به ماه

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

...

1

هماهنگی با آزمایشگاه

1 ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

تهیه امکانات لازم

2ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

تهیه محیط کشت و کشت دادن میکروب

1 ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

طول مدت رشد کلنی

1 ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

بررسی محیط کشت ها

1 ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

جمع آوری اطلاعات و مشاهدات

2 ماه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست منابع و مآخذ ) فارسی و غیر فارسی ( مورد استفاده

 

1-       http://jssu.jo.research.ac.ir/Forms/ArticleDetails.aspx?id=33913

2-      وبگاه مرکز تحقیقات بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشکی گلستان

3-      انتشارات دانشگاه علوم پزشکی تبریز

4-      http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%87%D9%84%DB%8C%DA%A9%D9%88%D8%A8%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D8%B1_%D9%BE%DB%8C%D9%84%D9%88%D8%B1%DB%8C

5-      www.sid.ir

6-      بکائیان م.ذکریا ب.تاثیر بارز ضد انتروکوکی عصاره آبی سیر در شرایط آزمایشگاهی بر روی انتروکوک های مقاوم.مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان

7-      مولانا ز . شاهنده ز. اثر سیر و عصاره آن بر ممانعت از رشد سودوموناس آئروژنوزا. مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل . سال پنجم(1382). شماره 3(پی در پی19). صفحه 57-62

8-      قبه م.شاکرحسینی ر.نوائی ل.میرستاری د .رشیدخانی ب.فهمیده نوروزی م.بررسی تاثیرمصرف سیر بر ریشه کنی عفونت هلیکو باکتر پیلوری .مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد .1389.شماره 4.صفحات 337-347

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.